Vegán "tejtermékek"...?

Pizza nyúlós mozzarella sajttal, krémsajtos bagel, vajas pirítós, sajttorta, édes krémtúrós desszertek...csupa olyan finomság, amit egy vegán nem ehet, igaz? Tévedés!

Vegán "tejtermékek"...?

Pizza nyúlós mozzarella sajttal, krémsajtos bagel, vajas pirítós, sajttorta, édes krémtúrós desszertek...csupa olyan finomság, amit egy vegán nem ehet, igaz? Tévedés!
Sokakat a sajt, illetve tejtermékek iránti imádat tart vissza attól, hogy vegán legyen. Erre az esetre hoztunk nektek néhány receptet, amelyek alapján csupa növényi összetevőből készíthettek a hagyományos, tejből készült tejtermékekhez nagyon hasonló finomságokat. Természetesen léteznek már készen kapható növényi tejtermék helyettesítők, de érdemes őket otthon is elkészíteni, akár gazdaságosság, akár az összetevők ismerete, vagy csak kísérletezési vágy miatt. :) Próbáljátok ki akkor is, ha szimplán csak kerülni próbáljátok a tejtermékeket, akár allergia miatt, hiszen az eredetire megtévesztésig hasonlító finomságokat készíthettek!

Vegán mozzarella sajt

Szeletelhető, reszelhető, olvadós (igaz nem úgy, mint a tejből készült sajtok, de nyúlóssá válik)

Hozzávalók

Elkészítés:

  • 300 ml víz és az agar-agar kivételével(!) minden összetevőt egy turmixgépbe helyezünk, és teljesen simára turmixoljuk.
  • Egy spatulával folyamatosan kaparjuk le a keveréket a turmix oldalára, s addig dolgozzuk össze, amíg biztosan teljesen csomómentes nem lesz. Tegyük félre.
  • A maradék 300 ml vizet, és az agar-agar port egy lábasban keverjük össze, közepesen magas lángos melegítsük, amíg fel nem forr. Ekkore vegyük lentebb a lángot, és kevergetve további 1 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
  • Azonnal adjuk hozzá az agar-agar poros keveréket a már elkészült krémünkhöz (az utolsó cseppig), és a turmixgépben dolgozzuk teljesen simára.
  • Töltsük a “sajtot” tetszőleges formába, amit kikentünk kókuszolajjal, majd helyezzük a hűtőben legalább 4 órára, vagy amíg megdermed.
  • Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Vegán szójamentes tejföl


Hozzávalók:

Elkészítés

  • Egy szűrőben öblítsük át a kesudiót, majd szűrjük le.
  • Kb. 240 ml víz, és az agar-agar por keverékét egy lábasban közepes lángon forraljuk fel, majd vegyük lentebb a lángot, és kevergetve további 1 percig főzzük.
  • A többi összetevőt turmixoljuk össze nagyon alaposan.
  • Adjuk hozzá az agar-agar-os keveréket, kaparjuk le a turmixgép oldalait, és dolgozzuk az egészet csomómentesre.
  • Helyezzük hűtőszekrénybe legalább 2 órára.
  • Ha a keverék teljesen lehűlt, akkor újra keverjük át teljesen a turmixgépben, amíg szép krémes nem lesz.
  • Tegyük vissza a hűtőben, amíg be nem sűrűsödik.

Megjegyzés: A kókuszolaj mennyiségét növelhetjük kb. 50 gr-ig, akkor krémesebb, a valódira jobban hasonlító állagot kapunk.

Vegán vaj


Hozzávalók

Elkészítés

  • A mandulát, tejet, sót, sörélesztő pelyhet, és ecetet turmixoljuk simára. (Ez elég kis mennyiség egy turmixgépnek, de legyünk kitartóak!)
  • Ne hagyjuk, hogy a gép túlságosan felmelegedjen, mert a vajunk kicsapódhat. Ha úgy érezzük, hogy melegszik, akkor pihentessük 1-2 percig, és próbáljuk pulzálva keverni.
  • Teljesen simává kell dolgozni, ne maradjon darabos!
  • Adjuk hozzá a kókuszolajat, és olíva olajat, majd addig keverjük, amíg krémes, habos állagot vesz fel.
  • Tegyük egy zárható edénybe, pl. egy laposabb üveg ételtárolóba. Pár óra alatt megszilárdul, és fogyasztható.

Vegán “cottage cheese” tofuból

A “cottage cheese” se nem sajt, se nem túró, leginkább morzsalékos sajt, és krémtúró keverékeként lehet leírni az állagát illetően (hasonlít a ricottához).

Hozzávalók

  • 240 ml édesítetlen növényi tej
  • 2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál kókuszvirág cukor, vagy ennek megfelelő más cukorhelyettesítő
  • 2 teáskanál tápióka keményítő, vagy kukorica keményítő, vagy nyílgyökér liszt
  • 2 evőkanál sörélesztő pehely
  • 350-400 gr kemény tofu
  • Késhegynyi  (nem kötelező)

Elkészítés

  • Keverjük el a keményítőt néhány teáskanál vízzel, és tegyük félre.
  • Egy lábasban melegítsük fel a tejet, citromlevet és cukrot. (NE forraljuk fel!)
  • Adjuk hozzá a keményítős keveréket, alaposan keverjük el, és főzzük még 1-2 percig, amíg be nem sűrűsödik.
  • Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  • Amíg hűl a keverék, csomagoljuk néhány papírtörlőbe a tofut, tegyünk rá nehezéket, és várjunk kb. 20 percet, amíg kipréselődik belőle a felesleges víz. Ha kész, morzsoljuk össze, és adjuk a keverékhez.
  • Adjuk hozzá a sörélesztő pelyhet is.
  • Hűtőben tárolva 5 napig eláll.

Vegán krémsajt


Hozzávalók (ha túl kicsi a mennyiség a turmixgépünknek, akkor duplázzuk meg az adagot)

  • 60 gr kesudió pár órára forró vízbe áztatva
  • 1 evőkanál kókusz/olívaolaj (adhatunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű fokhagymaPORt)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • Fél teáskanál almaecet
  • Egy csipet zöldfűszer (ízlés szerint lehet rozmaring, bazsalikom, de akár chilipehely is)
  •  ízlés szerint
  • (Ha kihagyjuk a fűszereket, akkor ez a “krémsajt” sütés nélküli sajttortához is felhasználható.)

Elkészítés

  • Szűrjük le a kesudiót, és a zöldfűszerek kivételével az összes hozzávalót turmixoljuk teljesen simára. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá pici langyos vizet.
  • Töltsük zárható edénybe, és szórjuk a tetejére a zöldfűszereket (ha szeretnénk természetesen bele is keverhetjük).
  • Légmentesen záródó edényben hűtőszekrényben 3 napig eltartható.

A receptek végeredményének felhasználását illetően legyetek bátran kreatívak, merjetek új dolgokat kipróbálni, főleg akkor, ha már rég óta nem fogyasztottatok semmilyen tejtermékre hasonlító ételt. Ne nélkülözzetek, helyettesítsetek! :)

Írj hozzászólást!

Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.