A Mac'n'Cheese, vagyis sajtos makaróni egy igazi amerikai "comfort food", vagyis gyors és egyszerű. Receptünket vegánok is bátran kipróbálhatják! ;)
Valamilyen "sajtos tészta" nagyon sok különböző kultúrájú konyhaművészetben megtalálható. A Mac'n'Cheese, vagyis sajtos makaróni egy igazi amerikai "comfort food", tehát egy tipikusan olyan étel, ami gyors, egyszerű, és kényeztetni szeretnénk vele magunkat. Szerencsére a sörélesztő pehelynek hála a vegánoknak sem kell lemondani erről a finomságról, hiszen ez a csodaszer a megmentője bárkinek, aki nem fogyaszt tejterméket, de imádja a sajtos ízeket. Mindemellett igazi B-vitamin bomba!
Lássunk egy olyan vegán Mac'n'Cheese szósz receptet, amit még az is imádni fog, aki nem vegán.
Hozzávalók:
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 0,5 vöröshagyma (nagyobb fejű) felaprítva
- 1 db kisebb burgonya meghámozva, lereszelve
- 3 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 teáskanál mustár
- 0,5 teáskanál só, több ízlés szerint
- Késhegynyi pirospaprika a színéért
- 100 gr kesudió
- 10 gr sörélesztőpehely
- 240 ml víz vagy édesítetlen növényi tej
- 2-3 teáskanál ecet, ízlés szerint
Elkészítés:
Az olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a burgonyát, fokhagymát, fűszereket, mustárt, és kb. 1 percig kevergetve főzzük közepes lángon. Adjuk hozzá a kesudiót és vizet/ növényi tejet, majd gyöngyözve főzzük kb. 5-10 percig, amíg a burgonya megfő. Botmixerrel, vagy turmixgépben turmixoljuk össze, adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet, és az ecetet, keverjük össze, és sózzuk tovább ízlés szerint. Ha szükséges hígíthatjuk további folyadékkal. Tetszés szerinti tésztával, párolt zöldségekkel tálaljuk.