A természet egyészségvédő ajándékai egy bögrében, némi csokoládés körítéssel- a reggeli kávéd több energiát adhat, mint gondoltad volna!
Matcha és Maca...Sokan szoktátok kérdezni, hogy mi a különbség, melyik mire való. Két nagyon hasonló hangzású, mégis sokban különböző szuper étel, amiknek a jótékony hatásait egy végtelen hosszúságú listában tudnánk csak felsorolni. Ami viszont biztosan mindkettőre igaz: aki rendszeresen fogyasztja, annyira szereti, hogy állítja, mindenkinek napi szinten ki kellene használni a superfood-ok nyújtotta előnyöket.
Egy kis plusz energia, közérzet javítás, extra vitaminok mindig jól jönnek, sőt a legtöbben aktívan keressük a módját, hogyan növelhetnénk a teljesítményünket, javíthatnánk egészségünk állapotát, vagy akár a hangulatunkat. Már sokan ismeritek a szuper ételeket, amik segíthetnek ebben, de néha nem is olyan egyszerű változatosan elfogyasztani azokat, beillesztve a már meglévő étrendbe.
Először röviden ismerkedjünk meg külön-külön a matcha-val, és a maca-val, majd nézzünk meg egy-egy receptet, amik segítségével finom italként könnyedén beilleszthetjük őket a mindennapjainkba!
Természetesen minden por alapú étrendkiegészítőt könnyedén beilleszhetünk az étrendünkbe, ha smoothie-hoz, turmixhoz adjuk, de néha nem árt a változatosság. Igyekeztünk olyan recepteket hozni, amelyek némileg újdonságként hatnak, és egyszerűvé teszik a superfood-ok beillesztését a mindennapi rutinba. Némi pluszként mindkét receptbe becsempésztünk +1 szuperételt, ami nem más, mint a nyers kakaópor- végre tudhatjuk, hogy előnyünkre válik a csoki fogyasztás. :)
Matcha- a legzöldebb tea
A matcha teát egyedi módon termesztik Japánban. Betakarítás előtt pár héttel letakarják a növényeket, hogy kevesebb fényt kapjanak, ebből kifolyólag azok extra klorofillt termelnek- ennek köszönheti élénk zöld színét. Később az egész levelet porrá őrölik, ezáltal egy csésze matcha-ból készült tea 10-szer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos (forrázással készült) zöld tea, illetve 3-szor annyi koffeint, mint egy csésze kávé.
Nem csak teát főzhetünk belőle! A matcha-t nagyon változatosan fel lehet használni, akár sütemények, vagy különböző tejes italok készítésekor is- gyakorlatilag bármibe beletehetjük, amit szeretnénk csodás élénk zöld színben pompázni.
Matcha forró csoki
Néha jól eshet lecserélni a reggeli kávét egy csokis finomságra, ami a matcha segítségével ugyanúgy segít jól indítani a napot, mint a kávéból származó koffein. Egy ráérős vasárnap reggel mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt…;)
Hozzávalók:
- 360 ml növényi tej
- 2 evőkanál (kb. 10 g) nyers kakaópor
- 3 evőkanál diéta szerinti édesítő pl. kókuszvirág cukor, ami ad egy kis karamellás ízt
- 1-2 teáskanál matcha por
- 4 evőkanálnyi felaprított étcsokoládé
Elkészítés:
Maca- föld alatt nőtt multivitamin
A Maca egy gyökér zöldség, ami Peruban nő az Andok lejtőin már évszázadok óta. Fogyaszthatjuk por, vagy kapszula formájában is. Általánosságban elmondható róla, hogy koncentrált formában tartalmazza a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat- vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, enzimeket, ezáltal növelheti ellenállóképességünket, erősítheti immunrendszerünket.
Az okok, amik miatt imádják azok, akik rendszeresen fogyasztják:
- Energizáló, teljesítményfokozó- akár sportról, akár “csak” a mindennapi feladatokról van szó, nagyban növelheti energia szintünket. Ha egy nap már a sokadik csésze kávéért nyúlnánk, jusson eszünkbe a maca, ami anélkül ad nekünk egy löketet, hogy utána visszaesést, remegést stb. tapasztalnánk, ami a túl sok koffein fogyasztás mellékhatása lehet.
- Stresszoldás- A mai világban olyan gyorsan történnek a változások, hogy szerveztünk nem képes megfelelő ütemben alkalmazkodni a külső körülményekhez. A maca egy “adaptogén”,vagyis segít szervezetünknek adaptálódni, alkalmazkodni a stresszhatásokhoz, valamint hosszú távú, folyamatos szedés mellett tudja kifejteni hatását.
- Hormonszabályozás, hangulatjavítás- a maca képes arra, hogy segíti a túl alacsony szintű hormonok termelését, valamint visszafogja azokat, amelyeknek túl magas a szintje a szervezetben. Különösen nagy segítséget nyújthat változókor esetén. A hormonszabályozás által képes javítani a hangulatot, növelni a libidót, férfiak esetén akár még a termékenységet is fokozhatja. Ha valaki bármilyen hormon problémával küzd pl. pajzsmirigy túl- vagy alulműködés, mindenképpen konzultáljon orvosával, mielőtt maca-t szedne.
Csak úgy, mint a matcha-t, a maca port is sokrétűen felhasználhatjuk, de bármilyen ételhez is adjuk, mindig érdemes a főzés végén beletenni az elkészült fogáshoz, hogy hőkezelés miatt ne veszítsen a tápanyag tartalmából. Egyesek szerint a tejkaramellához hasonló illata, és íze van, minden esetre jól illik az édes ízvilágú ételekhez.
Maca kávé elixír
Dobjuk fel a már említett reggeli kávét egy púpozott teáskanálnyival ebből a keverékből, és máris úgy kezdhetjük a napot, hogy tettünk valamit az egészségünkért, és a közérzetünkért. A mennyiségeket meg is duplázhatjuk, így egy hétre elég superfood keverékünk lesz, ami csak arra vár majd, hogy reggelente a gőzölgő kávénkba keverjük.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál nyers kakaópor
- 1 teáskanál maca por
- Negyed teáskanál kurkuma
- Negyed teáskanál fahéj
- Nyolcad teáskanál őrölt gyömbér (ízlés szerint lehet több)
- Egy csipet fekete bors (elősegíti a kurkumából származó tápanyagok felszívódását)
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat, és jól zárható üvegben tároljuk száraz, hűvös helyen. 1 bögre kávéhoz adjunk 1-2 teáskanálnyit a keverékből.
Ne féljetek kipróbálni a természet vitamin bombáit! Sokoldalúan felhasználhatók, biztosak vagyunk benne, hogy minden számotokra szükséges superfood-hoz tartozik egy recept, amit előszeretettel készítetek majd el rendszeresen!