Matcha vs. Maca- Superfood egy bögrében

A természet egyészségvédő ajándékai egy bögrében, némi csokoládés körítéssel- a reggeli kávéd több energiát adhat, mint gondoltad volna!

Matcha és Maca...Sokan szoktátok kérdezni, hogy mi a különbség, melyik mire való. Két nagyon hasonló hangzású, mégis sokban különböző szuper étel, amiknek a jótékony hatásait egy végtelen hosszúságú listában tudnánk csak felsorolni. Ami viszont biztosan mindkettőre igaz: aki rendszeresen fogyasztja, annyira szereti, hogy állítja, mindenkinek napi szinten ki kellene használni a superfood-ok nyújtotta előnyöket.

Egy kis plusz energia, közérzet javítás, extra vitaminok mindig jól jönnek, sőt a legtöbben aktívan keressük a módját, hogyan növelhetnénk a teljesítményünket, javíthatnánk egészségünk állapotát, vagy akár a hangulatunkat. Már sokan ismeritek a szuper ételeket, amik segíthetnek ebben, de néha nem is olyan egyszerű változatosan elfogyasztani azokat, beillesztve a már meglévő étrendbe.

Először röviden ismerkedjünk meg külön-külön a matcha-val, és a maca-val, majd nézzünk meg egy-egy receptet, amik segítségével finom italként könnyedén beilleszthetjük őket a mindennapjainkba!

Természetesen minden por alapú étrendkiegészítőt könnyedén beilleszhetünk az étrendünkbe, ha smoothie-hoz, turmixhoz adjuk, de néha nem árt a változatosság. Igyekeztünk olyan recepteket hozni, amelyek némileg újdonságként hatnak, és egyszerűvé teszik a superfood-ok beillesztését a mindennapi rutinba. Némi pluszként mindkét receptbe becsempésztünk +1 szuperételt, ami nem más, mint a nyers kakaópor- végre tudhatjuk, hogy előnyünkre válik a csoki fogyasztás. :)

Matcha- a legzöldebb tea

A matcha teát egyedi módon termesztik Japánban. Betakarítás előtt pár héttel letakarják a növényeket, hogy kevesebb fényt kapjanak, ebből kifolyólag azok extra klorofillt termelnek- ennek köszönheti élénk zöld színét. Később az egész levelet porrá őrölik, ezáltal egy csésze matcha-ból készült tea 10-szer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hagyományos (forrázással készült) zöld tea, illetve 3-szor annyi koffeint, mint egy csésze kávé.

Nem csak teát főzhetünk belőle! A matcha-t nagyon változatosan fel lehet használni, akár sütemények, vagy különböző tejes italok készítésekor is- gyakorlatilag bármibe beletehetjük, amit szeretnénk csodás élénk zöld színben pompázni.

Matcha forró csoki

Néha jól eshet lecserélni a reggeli kávét egy csokis finomságra, ami a matcha segítségével ugyanúgy segít jól indítani a napot, mint a kávéból származó koffein. Egy ráérős vasárnap reggel mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt…;)

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • Egy kis lábasban kézi habverővel keverjük el alaposan a tejet, nyers kakaóport, és cukrot. Magas lángon melegítsük fel, amíg gőzölögni nem kezd.
  • Adjuk hozzá a matcha port, és gyors mozdulatokkal keverjük el a forró folyadékban.
  • Adjuk hozzá az étcsokoládét, és addig keverjük, amíg az el nem olvad.
  • Zárjuk el a lángot, és hagyjuk a forrócsokit lehűlni egy kicsit, majd melegen töltsük bögrékbe.
  • Tetszés szerint díszíthetjük kókusztejszínhabbal, esetleg megszórhatjuk még egy kis kakaó, vagy matcha porral
  •  

    Maca- föld alatt nőtt multivitamin

    A Maca egy gyökér zöldség, ami Peruban nő az Andok lejtőin már évszázadok óta. Fogyaszthatjuk por, vagy kapszula formájában is. Általánosságban elmondható róla, hogy koncentrált formában tartalmazza a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat- vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, enzimeket, ezáltal növelheti ellenállóképességünket, erősítheti immunrendszerünket.

    Az okok, amik miatt imádják azok, akik rendszeresen fogyasztják:

    • Energizáló, teljesítményfokozó- akár sportról, akár “csak” a mindennapi feladatokról van szó, nagyban növelheti energia szintünket. Ha egy nap már a sokadik csésze kávéért nyúlnánk, jusson eszünkbe a maca, ami anélkül ad nekünk egy löketet, hogy utána visszaesést, remegést stb. tapasztalnánk, ami a túl sok koffein fogyasztás mellékhatása lehet.
    • Stresszoldás- A mai világban olyan gyorsan történnek a változások, hogy szerveztünk nem képes megfelelő ütemben alkalmazkodni a külső körülményekhez. A maca egy “adaptogén”,vagyis segít szervezetünknek adaptálódni, alkalmazkodni a stresszhatásokhoz, valamint hosszú távú, folyamatos szedés mellett tudja kifejteni hatását.
    • Hormonszabályozás, hangulatjavítás- a maca képes arra, hogy segíti a túl alacsony szintű hormonok termelését, valamint visszafogja azokat, amelyeknek túl magas a szintje a szervezetben. Különösen nagy segítséget nyújthat változókor esetén. A hormonszabályozás által képes javítani a hangulatot, növelni a libidót, férfiak esetén akár még a termékenységet is fokozhatja. Ha valaki bármilyen hormon problémával küzd pl. pajzsmirigy túl- vagy alulműködés, mindenképpen konzultáljon orvosával, mielőtt maca-t szedne.

    Csak úgy, mint a matcha-t, a maca port is sokrétűen felhasználhatjuk, de bármilyen ételhez is adjuk, mindig érdemes a főzés végén beletenni az elkészült fogáshoz, hogy hőkezelés miatt ne veszítsen a tápanyag tartalmából. Egyesek szerint a tejkaramellához hasonló illata, és íze van, minden esetre jól illik az édes ízvilágú ételekhez.

     

    Maca kávé elixír

    Dobjuk fel a már említett reggeli kávét egy púpozott teáskanálnyival ebből a keverékből, és máris úgy kezdhetjük a napot, hogy tettünk valamit az egészségünkért, és a közérzetünkért. A mennyiségeket meg is duplázhatjuk, így egy hétre elég superfood keverékünk lesz, ami csak arra vár majd, hogy reggelente a gőzölgő kávénkba keverjük.

    Hozzávalók:

    Elkészítés:

    Keverjük össze a hozzávalókat, és jól zárható üvegben tároljuk száraz, hűvös helyen. 1 bögre kávéhoz adjunk 1-2 teáskanálnyit a keverékből.

    Ne féljetek kipróbálni a természet vitamin bombáit! Sokoldalúan felhasználhatók, biztosak vagyunk benne, hogy minden számotokra szükséges superfood-hoz tartozik egy recept, amit előszeretettel készítetek majd el rendszeresen!

    Írj hozzászólást!

    Minden hozzászólást ellenőrzünk azelőtt, hogy nyilvános lenne.