A falánkság hagyományát őrző farsangi fánk, mégis diétás...Kíváncsi vagy, hogyan? Olvass tovább!
Hamarosan elérkeznek azok a napok, amikor nagyon sok anyuka egyik kezével a forró olaj felett állva forgatja a farsangi fánkot, azon aggódva, hogy vajon szép szalagos lesz-e, másik kezével pedig a gyerek jelmezén végzi az utolsó simításokat.
Facebook posztunkban már megismerhettük a dühös pékné asszony, és a fortyogó zsír esetét, azaz a fánk eredetének legendáját. :) A farsangi időszaki lakomák oka, hogy még régen az emberek nem tudhatták, hogy a sötét, hideg tél után eljön-e újra a tavasz. A bőséges lakomákkal próbálták a természetet is arra ösztökélni, hogy bőséges legyen. Másik oka, hogy feltehetően a nagy evésekkel próbálták felkészíteni magukat a farsangot követő böjt időszakára. Mindenesetre a már réges-régen kedvelt szalagos fánk a farsangi hagyományos ételek részévé vált.
Szerencsére manapság már nem jár nélkülözéssel a tél, így a falánkságra sincs okunk, viszont hála a Szafi Reform fánk lisztkeveréknek még annak sem kell lemondani erről a finomságról, aki az egészséges táplálkozás híve, ételallergiától szenved, vagy éppen diétára adta a fejét. Arról nem is beszélve, hogy ezek a fánkok annyira laktatóak, hogy lehetetlen túl falánknak lenni. :)
Az ebből a porból készült fánk garantáltan:
- Gluténmentes
- Tejmentes
- Élesztőmentes
- Hozzáadott cukortól mentes
- Szénhidrát- és energiacsökkentett
- Kizárólag természetes összetevőket tartalmaz.
Recept (5 nagyméretű fánkhoz, darabonként 58 gramm)
Hozzávalók:
- 1 csomag Szafi Reform fánk por (90 g)
- 5-10 g bio citromhéj
- 1 db M-es tojás
- 3 db M-es tojásfehérje
- 20 g víz
Elkészítés:
- A fánkport és a citromhéjat keverjük el. Egy másik tálban keverjük össze a vizet, tojásokat, adjuk hozzá a száraz összetevők keverékét, és dolgozzuk csomómentes masszává (sűrű, folyékony lesz).
- 25 percig pihentessük a masszát, majd lisztezett felületen alaposan gyúrjuk át (legjobb bambuszrostliszten), és nyújtsuk ki. 2-3 fánkot szaggassunk ki egy közepes méretű pohár szájával, majd a maradék tésztából szaggassunk ki a maradékot. (5 db legyen)
- Közben kókuszolajat melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőben, és ha már forró vegyük takarékra a hőfokot. A felmelegedett kókuszolajba tegyük a fánkokat, és oldalanként süssük 3 percig. (Az első oldalukat fedővel, a második oldalukat, pedig fedő nélkül süssük!)
- A forró olajban szépen megnő a fánk.
- Papírtörlőre vegyük ki a fánkokat, várjuk meg, hogy langyosra hűljön, majd poreritrittel, lekvárral, vagy tetszés szerint bármiféle mázzal tálaljuk.
Aki szigorú, zsírszegény diétát követ, sütőben is sütheti, igaz úgy nem lesz igazi fánk íze, csak úgy, mint minden sütőben sült verziónak (Előmelegített sütőben légkeveréssel 175 fokon, kb. 15-18 percig.)
1db kókuszolajban sült fánk tápértéke:
Energia: |
89 kcal rosttal (rost nélkül: 70 kcal) |
Fehérje: |
3, 4 g |
Szénhidrát: |
0, 6 g (az eritritet levonva) |
Zsír: |
6 g |
Rost: |
9,5 g |
Só: |
0,2 g |
Ha valaki hasonló előnyökkel rendelkező, de vegán fánkot szeretne készíteni, az válassza a Szafi FREE amerikai fánk lisztkeveréket.
A díszítés már csak rajtunk múlik.
- Használjunk nyugodtan Dennree bio étcsokoládé krémet egy isteni csokis fánkhoz,
- vagy a szokásos lekvárt helyettesíthetjük a hozzáadott cukortól mentes Dennree bio alma-feketeribizli gyümölcsvelővel.
- Aki díszesebb fánkokat szeretne az használjon porrá őrölt eritrit és víz keverékéből készült “cukor”mázat, egy csepp ételszínezékkel gyönyörű pasztell színű fánkjaink lehetnek (természetesen a színezék elhagyható).
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy hála a mára már óriási termékkínálatnak, és a számtalan kreatív trükknek, és tippnek, gyakorlatig egyáltalán nem jár nélkülözéssel, lemondással az egészséges életmód.
Mi a Biocity-nél támogatjuk a hagyományok követését, és igyekszünk meggyőzni mindenkit, hogy egyrészt szinte mindent lehet helyettesíteni, másrészt, hogy maximálisan megéri az eddigi megszokottól eltérő, új ételeket is kipróbálni. Hiszen a szokatlan nem mindig rosszabb, sőt…! ;)