Véget ért a nyár, most már hamarabb sötétedik, hűvösödnek a nappalok is, a nap alacsonyabban jár. Ilyenkor már szívesebben tevékenykedünk a konyhában is, finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk magunknak és a családnak is.
Előkerülhetnek azok a gyümölcsök,amelyek kicsit kalóriadúsabbak,mint pl. a banán :) Találtam egy nagyon ígéretesnek tűnő receptet az Instagramon,és mivel véletlenül volt otthon 7 kiló ( :D ) felesleges banán, rögtön tudtam,hogy ki kell próbálnom ezt a kenyérkét.
Az eredmény magáért beszél: Gazdag, laktató, illatos, édes, mégsem száraz, hanem kicsit ragacsos,de könnyű és ízletes vegán süti lett belőle. Abszolút szerelem! ;)
Mivel angol oldalról írtam ki a receptet, nem módosítanék rajta, manapság már minden háztartásban van olyan mérőedényke,amire az angolszász mértékegységeket is ráírják. Amennyiben mégsincs ilyen kéznél, segítségképpen:
1 cup (azaz 1 csésze) = 250 ml
Hozzávalók:
Folyékony hozzávalók:
- 2/3 cup mandula-vagy kókusztej, de bármilyen növényi tej jó
- 2-3 banán
Szárazak:
- 1/2 cup mandulaliszt
- 1/2 cup hajdinaliszt
- 1/4 cup kókuszliszt
- 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
- 1/3 cup édesítő (én eritritet használtam)
- csipet só
- fahéj
- vaníliapor
- 3/4 cup dió nagyobb darabokban hagyva vagy ugyanennyi kókuszreszelék
opcionális:
- 60 g csokoládé
- mazsola
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Pépesítsük a banánokat ,majd adjuk hozzá a tejet és keverjük el jól.
- Keverjük össze egy másik tálban a száraz hozzávalókat( a kókusz és/vagy dió/csoki/mazsola kivételével),majd fokozatosan adagoljuk a nedves összetevőkhöz.
- Végül kavarjuk hozzá a diódarabokat és/vagy a kókuszt és a csokit, mazsolát
- Béleljünk ki egy kenyérformát alufóliával vagy sütőpapírral,és öntsük bele a tésztát. A tetejére én még belenyomtam egy banánt hosszú szeletekre vágva. Ezenkívül megszórtam a tetejét még fahéjjal és egy kis eritrittel is :)
- 45-50 perc alatt süssük meg, tűpróbával ellenőrizzük. Jó étvágyat hozzá! :)