Könnyen, gyorsan elkészíthető, hagyományosra emlékeztető kenyér, ami beilleszthető számos különböző diétába, és még a család is imádni fogja? Ha tudni akarod, hogyan készíts egészséges finom, puha kenyeret, olvass tovább!
Mindenki tudja, hogy milyen nehéz megtalálni a tökéletes kenyeret, ha az ember ételallergiától, ételérzékenységtől, esetleg inzulinrezisztenciától szenved. Igaz ez akkor is, ha az egészségünket vagy az alakunkat akarjuk megőrizni.
A hagyományos karácsonyi fogások mellé szinte elengedhetetlen a ropogós külsejű, puha belsejű fehér kenyér. Mit szólnál hozzá, ha idén nem kellene erről lemondanod, és az egész család élvezhetné a fehér kenyér nyújtotta élményt, DE diétába beilleszthető módon, kompromisszumok nélkül?
Erre a problémára kínál megoldást a Szafi Free Világos puha kenyér lisztkeverék, amely számos kiváló tulajdonsága mellett roppant egyszerűen elkészíthető. Így nem igényel plusz idő- és energiaráfordítást, hogy finom, házi készítésű kenyér kerüljön az asztalodra.
Ebből a Szafi lisztkeverékből nem csak kenyér, de kifli, zsemle is készíthető, sőt, úgy formázod, ahogy csak szeretnéd. Az elkészült pékáru napokig puha marad, így mindig lehet alapanyag a konyhádban, ha pl. két ünnep között csak egy könnyű szendvicsre vágytok az ünnepi lakomák után. Így több idő jut kipihenni a karácsonyi készülődés fáradalmait. :)
Amit a Szafi Free Világos puha kenyér lisztkeverékről tudnod kell:
- gluténmentes,
- tejmentes,
- tojásmentes,
- maglisztmentes,
- élesztőmentes,
- zsírszegény
- kívül ropogós, belül puha
- lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz
- mellékízmentes,
- nem tartalmaz hozzáadott cukrot, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így fogyasztás után nem tapasztalunk fáradtságot, ami remek, hiszen az ünnepi előkészületekhez minden energiáinkra szükségünk van (és még a plusz kilóktól sem kell tartanunk). ;)
- + bónusz: a liszt rántáshoz is használható.
Ha kíváncsi vagy, hogy kell elkészíteni ezt a csodakenyeret, olvass tovább!
Hozzávalók (455 grammos kenyérhez):
- 250g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
- 3g himalája só (ízlés szerint változhat)
- 30g frissen facsart(!) citromlé vagy 20 g 6%-os fehérborecet
- 280g szobahőmérsékletű víz
- 1 +1 g kókuszolaj a lekenéshez (elhagyható, de ettől lesz barnás a kérge)
Elkészítés:
- Keverjük ki egy tálba a vizet, citromlevet és a sót, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk jó alaposan össze.
- Összeállítás után 10 percig pihentessük.
- Pihentetés után enyhén lisztezett felületen formázzuk meg, kenjük le olajjal.
- Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon 50 percig süssük, majd kenjük le újra vékonyan kókuszolajjal (csupán a szebb szín miatt), és süssük tovább 200 fokon 15 percig.
- Kifli, vagy zsemle is formázható a tésztából (6 db), így a sütési idő változik: 185 fokon, kb. 40 perc.
- Rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret/zsemléket/kifliket.
A recept alapján elkészített kenyérben a csomagoláson található adatok alapján pontosan kiszámítható a szénhidráttartalom.
Ebből a Szafi lisztből készült finomságoknak hatalmas előnyük az eltarthatóság:
- Szobahőmérsékleten zacskóban tárolva 4 napig puhák maradnak
- Hűtőben 1 hétig is elállnak, ez esetben fogyasztás előtt ajánlott felmelegíteni
- Illetve le is fagyaszthatod őket. (Ehhez szeletenként becsomagolva tedd a fagyasztóba a kenyeret, majd ha szükség van rá, szobahőmérsékleten olvaszd ki, esetleg a sütőben melegítsd meg.
Végezetül, ha már megvan a tökéletes szendvics alapod, akkor jöjjön pár ötlet a feltétekre.
Szendvicskrémnek válogass bátran a Dennree bio pástétomok különböző ízei közül! A mi egyik kedvencünk a paprika-kesudió kombó.
Garantáltan találsz kedvedre valót, akár az egyszerűbb, akár a pikáns ízeket kedveled.
A további feltéteknek pár ötlet:
- Friss paradicsom bazsalikommal,
- Pirított gomba,
- krémsajt/ avokádó és spenót.
Csakis a képzeleted szab határt! :)