Swipe to the left

Vajon a sör és a bor vegán? Nem is olyan biztos ez!

Publikálta: Biocity 2019. május 2. 1 comment

Vajon a sör és a bor vegán? Nem is olyan biztos ez!

Te is szeretsz esténként egy pohár borral üldögélni a naplementében? Esetleg a romantikus vacsorád után fogyasztod el a kedvenc borodat? Ezzel önmagában nincs probléma, viszont ha vegán életmódra törekszel, akkor bizony érdemes foglalkoznod a fenti kérdésekkel, ugyanis az alkoholos italok esetében sem lehetsz biztos abban, hogy a termék állati összetevőktől mentes.

De hogy lehet ez? Joggal teheted fel a kérdést, ugyanis elméletben a szőlő és a komló önmagában olyan összetevő, amely teljesen vegán. Viszont a készítési folyamatokban gyakran játszanak szerepet olyan tényezők, amelyekhez nagyon is használnak állatoktól származó komponenseket.

Úszkál, mint hal a sörben

Nem is olyan régen történt, hogy a vegánok felszólaltak az egyik legnagyobb sörgyártó céggel szemben. Hogy miért? Mert kiderült, hogy az ital készítéséhez halak úszóhólyagjából kivont kollagént alkalmaznak. Az anyag egyébként nem kerül végül a sörbe, de a főzés során kapcsolatba kerül vele, így a vegán sörrajongók érthető módon nem szívesen fogyasztják el.

De vajon mire kell egyáltalán ez a kollagén? A sörfőzés folyamán ezt az anyagot arra használják, hogy leülepítse a folyadékban található szilárd alkotórészeket, mint például az élesztőt vagy a különféle szennyeződéseket. A halenyv képes megkötni ezeket az anyagokat, így a palackozás során már csak a tiszta sör kerül az üvegbe.

Szerencsére a gyártó hamar kapcsolt, így 2016-ban bejelentették, hogy a sörük hamarosan vegán lesz és búcsút intenek a halenyvnek. A kérdés persze továbbra is adott, hogy vajon mivel dolgoznak ennek hiányában, erről azonban azóta sem adtak ki nyilatkozatot, így csak a találgatás marad.

És mi a helyzet a borral?

Ha kedveled a finom borokat, akkor sajnos van egy rossz hírünk. Ugyanis a halenyvet előszeretettel alkalmazzák borok készítésekor is ugyanazzal a céllal, mint a söröknél. A boroknál ráadásul még nagyobb jelentőséggel bír, mint a többi esetben, mivel ennek segítségével a különböző fehérjéket is is megkötik, így lesz végül tiszta és stabil a végeredmény.

Erre a célra természetesen más anyagokat is lehet használni, amelyekhez nem szükséges sem a halakból kinyert kollagén, sem más állati eredetű anyag. Ilyen például a zöldborsóhéj kivonat is, amellyel ugyanazt a folyamatot végzik el, csupán az a különbség, hogy ebben nem található állati fehérje.

A borok esetében azért is érdekes ez a kérdés, mert az sem mindegy, hogy milyen borról beszélünk. A halenyvet leginkább fehérborok és rozé készítéséhez használják, míg a fehérjéket a vörösborokhoz. Emellett az sem mindegy, hogy a szőlőt hogyan nevelik, hiszen sokszor már a trágya sem vegán, amivel a növényt gondozzák.

Szerencsére napjainkra már sok kézműves sörfőzde és borászat felismerte az igényt arra, hogy a fenti eljárásokat elhagyják. Ezért nem kell teljesen lemondanod a kedvenceidről, viszont minden esetben célszerű tájékozódni a készítőnél vagy a kereskedőnél, hogy biztos lehess abban, hogy a termék teljesen vegán.

Jó alternatíva emellett a szűretlen és derítetlen italok fogyasztása is, mivel ezeknél nincs szükség a fent említett az eljárásokra. Arra viszont minden esetben figyelj, hogy az alkohol nagy mennyiségben nem túl egészséges, ezért mindig csak mértékkel fogyaszd.

ili 2019. május 20. at 11:14
De jó, hogy nemcsak vegán vagyok, hanem meggyőződéses antialkoholista is!