Swipe to the left

Szabad szappanozni!- Szappan kontra tusfürdő

Publikálta: Biocity 2019. október 7. Nincsenek megjegyzések

Manapság egy átlagos fürdőszoba egy komplett vegyi labort rejteget, ha számba vesszük, mennyi mesterséges és akár mérgező illatanyagot, színezéket, kémiai vegyületet tartalmaznak az üvegcsék, flakonok a ridikülben, a polcokon… Megnézzük, miért érdemes a tusfürdőket az olcsóbb és sokkal egészségesebb szappanokra cserélni, hogy a fürdőszobánk a szépülést és tisztálkodást támogassa, és ne okozzon kárt a testi épségünkben!

Szappan és szappan, tusfürdő és tusfürdő között is van különbség, ezért a természetességet és a vegán kozmetikumokat előnyben részesítve érdemes összehasonlítani őket! Nem mindegy ugyanis, hogy műanyag- és kőolajszármazékokat, vagy példának okáért olívaolajat és gyógynövényeket kenünk magunkra.

Mitől féltsük a bőrünk?

Már az is jó támpont lehet a válogatásban, ha néhány komolyabb kártevőt elkerülünk. Egyik gyakori hozzávaló a parabén, parabének, melyek a mai világban rengeteg hormonháztartással kapcsolatos problémát eredményeznek. Felborítják az egyensúlyt és ösztrogénhatásukkal különösen veszélyesek nők és gyerekek esetében! Ennek ellenére sajnos mai napig megtalálhatók a babakozmetikumok között is! Vedd észre, és kerüld messziről, ha jót akarsz magadnak!

Másik gyakori veszélyforrás a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon, melyeket fertőtlenítésre és tartósításra használnak. Ezek nem csak allergizáló hatásúak, de negatívan hatnak az idegrendszerünkre is. A hydrogenated-re végződő olajak például transzszsírsavakat jelölnek, melyeket jobb esetben a táplálkozásunkból is kiiktatunk, ezért a bőrt is érdemes óvni tőle.

A kőolajszármazékoknál fantáziadús elnevezésekkel találkozhatunk a címkéken, ezért fontos, hogy néhánnyal tisztában legyünk, hogy a tiltólistát hatékonyan állíthassuk össze. Felnőtt- és babakozmetikumokon egyaránt találkozhatunk lelkes képviselőikkel következő neveken: liquidium paraffinum, paraffin wax, petrolatum, mineral oil, mineral Wax, vazelin. Csökkentik a bőr védekezőképességét, eltömítik a pórusokat és ezzel különböző bőrhibákat és allergiákat hozhatnak létre.

Hasonló módon működnek a szilikonok, melyek szintén a bőr légzését, védelmét gyengítik. Ezeket gyakorta borsos áron dimethiconol, simethicone, vagy cyclomethicone néven vásárolhatjuk meg. Szintén rejtett méreganyagok lapulnak a BHA, EDTA, BHT, DEA, TEA rövidítések, a paraben-re végződő hozzávalók, és az illatanyagok: parfum, fragance elnevezések mögött.

A fenti tartósító, és illatanyagokon túl a habfürdők gyakori kellékei az SLS, SLES, ALS, ALES rövidítések és a lauryl, laureth sulfate-ra végződő összetevők, melyek a habképzésért felelősek, és például a fogkrémekben is fellelhetők.

Mitől lesz boldog a bőrünk?

Felsorolni is borzasztó, hogy kifejezetten a tusfürdőkben, habfürdőkben előforduló vegyületek között ennyi káros, szintetikus, ráadásul mérgező allergén fordul elő! Szerencsére sokkal egyszerűbben felkutathatjuk azokat a bőrbarát termékeket, melyeknek kevesebb és sokkal egyszerűbb, természetes alkotóeleme van.

Ilyenek például a natúr szappanok, melyek természetes módon tisztítanak, ápolnak, és olykor hidratálnak is! A leírásokban elkészítésük módját is megosztjuk, így könnyen tájékozódhatunk a származásukról, összetevőikről. Tusfürdőkből is kínálkozik olyan megoldás, ami hígabb halmazállapotban, szintén valódi megoldás a tisztálkodásra, szépülésre.

A szappanok tartósítása nagy általánosságban a lúgosságuknak köszönhető, mely száríthatja a bőrt. Természetesen a szappanoknál is előfordulnak rossz adalékanyagok, ezért önmagában a szappan elnevezés nem jelenti a természetességet. A tusfürdőkre ugyanez érvényes, de ezek általában savasabb kémhatásúak, ezért természetes összetevők esetén jobb hidratációt biztosítanak.

Általánosságban elmondható tehát, hogy a méreganyagok kizárása mellett számos lehetőség adódik jó és biztonságos terméket választani az egész család számára. Legyen szó tusfürdőkről, vagy szappanokról értékes olajokat, gyümölcskivonatokat, természetes illatanyagokat és kellemes, exkluzív kivonatokat juttathatunk a bőrünkre, ha okosan válogatunk.

Mi teszi boldoggá a bolygónkat is?

Talán az egyetlen pont, ami végül a természetes szappanok felé billenti a mérleget, hogy ezeket gyakrabban találjuk meg azonnal komposztálható, vagy rövid úton lebomló, környezetbarát csomagolásban, mellyel bolygónkat is támogatjuk. Így elérhető, hogy fenntartható módon a tisztálkodószer és a csomagolása se hagyjon ökológiai lábnyomot, mi pedig frissek, üdék és egészségesek maradjunk!

Posted in: Szépségápolás