Swipe to the left

Így készíthetsz vegán chutney-t egyszerűen, otthon

Publikálta: Biocity 2019. április 25. Nincsenek megjegyzések

Unod már, hogy lassan a vajas kenyeret is salsa szósszal eszed, mert nincs egy jó recepted, amivel feldobhatnád a megszokott ételeket? Próbáltál már chutney-t készíteni? Ha még nem, akkor itt az ideje, mivel igazi ütőkártya lehet a kezedben, ha szeretnéd újragondolni a kedvenc menüsorodat egy kicsit.

A chutney egy indiai finomság. A különleges, erősen fűszerezett szószt általában friss zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik, amit aztán szinte bármilyen étel mellé fel lehet szolgálni. Az eredeti recept szerint alma vagy mangó szükséges hozzá, de természetesen nem csak ezekből dobhatod össze, ha valami finomságra vágysz.

Ezek után nem is meglepő, hogy nyugaton is népszerűvé vált, hiszen a benne rejlő gasztronómiai lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt. Az alábbiakban két receptet is megosztunk veled, amelyekkel tuti befutó lehetsz az vendégeidnél.

Paradicsomos chutney

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 rúd fahéj
  • kurkuma
  • 6 db érett paradicsom
  • Nádcukor
  • 2 evőkanál mazsola

Az alaposan megmosott paradicsomokat vágd fel egyenlő darabokra. A felhevített kókuszzsírba dobd bele a mustármagokat, adj hozzá köményt és fahéjat is. Ha kipattogtak a magok és megpirult a fahéj, tedd bele a paradicsomot és a kurkumát is, majd folyamatos keverés mellett főzd össze. Végül tedd bele a cukrot és a mazsolát, valamint egy csipet sót is és főzd tovább, amíg be nem sűrűsödik.

Mangó chutney

Hozzávalók:

  • 2 mangó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Reszelt gyömbér
  • Őrölt fahéj
  • Római kömény
  • Curry por
  • Chili
  • Barna cukor
  • Ananászlé

A megmosott és feldarabolt mangót alacsony láng felett keverd össze a fűszerekkel és az ananászlével. Ha alaposan összekeverted, hagyd egy jó fél óráig fedő alatt főni. Időnként nem árt ránézni és megkevergetni. Ha eléri a kívánt állagot, leveheted a tűzről és már fogyasztható is.

Mivel együk a chutney-t?

A chutney varázsa éppen abban rejlik, hogy szinte bármivel fogyasztható. Attól függően, hogy édes vagy sós harapnivalóra vágysz, bátran feltálalhatod például a főfogásaid mellé ebédkor. Mint minden más szósz esetében is, célszerű külön tálkába helyezned, hiszen nem mindenki kedveli a keleties ízeket.

Ha az esti filmhez szeretnél ropogtatni valamit, akkor remek mártogatós válhat belőle. Fogyaszthatod egy kis chips vagy ropi mellé, mint a moziban. Ha nincs otthon ilyesmi, akkor csak fogj néhány nyers zöldséget, darabold fel hosszában és máris kész az egészséges nasi.

Az édes verziót bátran töltheted pitébe vagy palacsintába is. Utóbbi esetben igazi különleges nyalánksággal örvendeztetheted meg a családod tagjait a megszokott kakaós és lekváros édességek helyett. Fűszeres mivoltának köszönhetően viszont akár a főétel mellett is remekül megállja a helyét, ha kedveled a pikáns ízeket.

Szerencsére a chutney rengeteg teret ad a fantáziának. Mivel a felhasználása és elkészítési módjai szinte végtelenek, bárhogy felszolgálhatod és könnyedén alkothatsz hozzá új recepteket is. Így sosem kell majd amiatt aggódnod, hogy egyhangúvá válnak az étkezéseid.

Ha fűszereket vagy egészséges édesítőket keresel a főzéshez, érdemes benézned webáruházunkba. Széles felhozatal vár a legjobb alapanyagokból, amelyekkel élmény lesz a főzés, a végeredménytől pedig mind a tíz ujjadat megnyalod majd.

Posted in: Receptek