Swipe to the left

Ezért nélkülözhetetlenek a B-vitaminok a magzat egészséges fejlődéséért (és ezekből az élelmiszerekből viheted be őket)

Publikálta: Biocity 2018. november 29. Nincsenek megjegyzések

A babavárás csodálatos dolog – minden kisebb nyűgjével együtt. Persze ebben az időszakban nemcsak a baba, hanem a saját egészségedre is gondolnod kell, azaz megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal kell ellátnod a szervezetedet. Ezúttal az egyik legfontosabb csoportról, azaz a B-vitaminokról lesz szó, amelyek hiányában veszélybe kerülhet a magzat fejlődése.

Támogatja az agyat és idegrendszert

A B-vitaminok elsődleges szerepe, hogy az ételeinkben lévő tápanyagokat energiává alakítsák. Ebből adódóan értető, hogy az új sejtek kialakulásában játszanak közre, ami kiemelt fontosságú a terhesség korai szakaszában (mert ilyenkor osztódnak leggyorsabban a sejtek).

A B1-, és B2-vitaminokat nemcsak tablettába rejtett, hanem természetes formában is beviheted az olyan élelmiszerekből, mint a barna rizs, a zöld leveles zöldégek, a tejtermékek, illetve a hüvelyesek – ezeket szinte végtelen módon készítheted el, így a változatosságra sem lesz panaszod.

A B6-vitamint azért emeljük ki, mert erre van szükség a baba idegrendszerének egészséges fejlődéséhez, illetve az agyműködéshez. Arra figyelj, hogy e mellé megfelelő mennyiségű magnéziumot kell bevinned, de jó hír, hogy a B1-hez és B2-höz hasonlóan a különböző táplálékokból is fedezheted a szükségletedet (pl. teljes kiőrlésű termékekkel, halakkal, tejtermékekkel).

Folsav nélkül veszélybe kerül a fejlődés

Az egyik leggyakrabban említett, várandósság során kiemelt figyelmet érdemlő vitamin a folsav (vagyis B9-vitamin), amit már a tervezéskor érdemes szedni. A jelentősége az első trimeszterben fokozódik, mert nagyon sok fejlődési rendellenességet (például a nyitott gerincet) segíthet elkerülni – vagy csökkentheti a kialakulásának valószínűségét.

A folsavból naponta 800-1000 mg-nyi mennyiséget szoktak javasolni, amit egyrészt a jól megválasztott táplálékokkal, másrészt vitaminok formájában vihetsz be. Nagyobb mennyiségben található meg a brokkoliban, borsóban, spárgában és a kelbimbóban, de a narancs is szép értékekkel büszkélkedhet. Viszont a kapszulás változatától akkor sem tekinthetsz el, ha ezek az élelmiszerek rendszeresen kapnak helyet az étrendedben.

Ehhez szorosan kapcsolódik a B-vitamin csoport többi tagja, amelyek közül elsősorban a B12 érdemel említést – ennek jelenléte elengedhetetlen a folsav felszívódásához. Napi 50 mg elegendő belőle (erről akkor is gondoskodj az első három hónapban, ha attól félsz, hogy emiatt könnyebben fogsz plusz kilókat felszedni).