Swipe to the left

Gluténmentes konyha: 6 felhasználási módja a tápiókának

Publikálta: Biocity 2016. augusztus 19. Nincsenek megjegyzések

Az afrikai és ázsiai konyha egyik alapvető alapanyagát vagyis a tápiókát maniókából - egy trópusi növény gumós gyökeréből - állítják elő. Rendkívül sokoldalú felhasználásának köszönhetően készítenek belőle: lisztet, szirupot (cukor, méz helyettesítésére) és keményítőt, illetve apró gyöngyöket.

Mit tartalmaz?

Tápanyagok/vitaminok (100g)

Mire jó?

B vitamin

Antibakteriális

C-vitamin

gombaölő hatású

kalcium

28mg

tisztítja a vért

réz

hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez

foszfor

287mg

Segíti a máj és a vese működését megtisztítását a toxikus anyagoktól

kálium

350mg

Felhasználási módja

Levele nagymértékben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, éppen ezért kiváló saláta készíthető belőle.

A gyökér kevesebbet tartalmaz ugyan, de így is fontos táplálék.

A gyöngyök lényegében granulátumok: a maniókagyökérből nyert keményítőlisztből készül, amelyet szárítás előtt szitán átpréselnek, így alakítva a lisztet gömbökké. A gyöngyök kisebb és nagyobb verzióban kaphatók, mindegyikkel könnyű dolgozni. Nedvesség hatására átlátszóvá alakulnak, és bekocsonyásítják a folyadékot.

A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják gluténérzékenyek is.

Hol keresd?

Tápiókát bioboltokban, valamint ázsiai alapanyagokat forgalmazó üzletekben találhatunk párszáz forintért, de liszt formájában is elérhető. Nálunk a reform és a vegetáriánus konyha karolta fel, a nyugati gasztronómiában a design konyha egyik kedvelt hozzávalója.

A nagyobb verzióval leginkább Amerikában lehet találkozni, ahol is igen népszerű ital a Bubble Tea (buborék tea), amiben a szirupos tápióka gyöngyöket teával öntik fel. Elég bizarr „találmány”, mert egy színes, zselés gombóc kúszik fel egy vastag szívószálon, de ezen nem érdemes meglepődni egy újításokkal teli országban. Ugyanígy készíthető belőle shake is.

BUBBLETEA

Mi készüljön belőle?

Leveleit hasonlóképpen hasznosítják, mint nálunk a spenótot. Előállítható belőle saláta, párolt, főtt változat. Gyökeréből készülhet alkoholtartalmú ital is. Zselésítő tulajdonsága miatt alkalmas pudingok, krémek, levesek, mártások készítéséhez is. A tápióka megtalálható liszt, pehely és granulátum formátumban is. A lisztje alkalmas kenyér és pékáru sütésére. Főzés hatására kocsonyás anyag képződik belőle. Ázsiában nagyon elterjedt, pl. Vietnámban palacsintaszerű lepény sütnek belőle, Thaiföldön kókusz hozzáadásával puding készül.

Nagyon kellemes az állaga, a gyöngyszerű forma pedig nagyon esztétikussá teszi a tápióka gyöngyből készült pudingokat, zseléket.

Hogyan készítsd?

Magas keményítőtartalma miatt a gyöngyök hő hatására áttetszővé válnak, plusz a folyadék, amelyben készül, sűrű, nyákos-pudingos állagot vesz fel. Mivel a tápióka semleges ízű, határozottan fűszerezett közegben kell készülnie: ilyenkor magába szív minden ízt és zamatot, ruganyos, lágy kis gombócokká alakul. Akárcsak a rizs, a tápióka is használható levesbetétként: pár perccel a főzés vége előtt kell a forró folyadékhoz adni, néhányszor megkeverni, hogy ne tapadjanak össze.

Felhasználása:

15-20 percre áztassuk be a gyöngyöket bő vízbe.

Majd szitán szűrjük le és közepes hőfokon főzzük, sűrítsük be.

Soha ne hagyjuk ott az így készült ételt. Ha láthatóan sűrű lett, azonnal vegyük le a tűzről, mert visszahígulhat.

Ha pudingot készítünk belőle, akkor azt akkor keverjük el benne, ha már lehúztuk a tűzről.

A tápiókalisztet elősorban a kukoricakeményítőhöz hasonlóan (tehát nem önmagában, sütéshez) használják sűrítőanyagként, levesek, főzelékek sűrítésére lehet felhasználni.Tapioca2


Receptek:

Csilis tápióka

A csilis, citromos tápióka sósan készül, zöldségek vagy húsok mellé, amelyet utólag érdemes friss zöldfűszerekkel (koriander, petrezselyem, menta) frissíteni.

Alapanyagok:

100 g tápióka

2 dl zöldségalaplé

1 tk bors

1 tk só

5 dkg mangó felkockázva

1 kisebb csilipaprika

fél csokor friss koriander

Elkészítés: A tápiókát az alaplében a fűszerekkel folyamatos kevergetés mellett puhára főzöm. Hideg víz alatt, sűrű szitán óvatosan átmosom, hozzáadom a mangót és a csilit. Halak, húsok körete lehet.

Gyümölcsös tápiókapuding

Tapioca-Pudding-1-6-1024x881 Sokak kedvence kókusztejjel készül és bármilyen gyümölcs kerülhet rá, és nem mellesleg glutén- és tejmentes is. Tejtermékkel és tojással kiegészítve tartalmas desszert, de reggelinek sem utolsó, vaníliával, mangóval, eperrel, vagy akármilyen friss gyümölccsel feldobva.

A pudinghoz

100 g tápióka gyöngy (apró szemű)

300 ml víz

1 db vaníliarúd (belseje)

600 ml kókusztej

60 g eritrit,xilit vagy más édesítőszer

A rétegezéshez

405 g málna

A tápiókát egy nagy lábasba tesszük, hogy az egész elkészítést meg tudjuk benne oldani. Tegyük bele a félbevágott vaníliarudat, és öntsük fel a vízzel, majd 15 percen keresztül hagyjuk állni, hogy felszívja a vizet.Ha felszívta a vizet a tápióka, öntsük fel a kókusztejjel, és tűzhelyre téve, közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, míg a gyöngyök puhák, és áttetszőek nem lesznek. Ekkorra a puding állag is kialakul. Ha készre főtt a tápióka puding, húzzuk le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a cukrot és keverjük, míg teljesen fel nem oldódik benne. Bármilyen friss gyümölccsel, vagy gyümölcspürével rétegezhetjük, langyosan vagy jól behűtve is tálalhatjuk.